• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/groups/1596570967241080/?fref=ts
Mevsimsel Grip Hastalığı Bilgilendirme

Mevsimsel Grip Hastalığı (Grip) Nedir?


En sık görülen enfeksiyon hastalıklarından biri olan grip (influenza), mevsimsel olarak ortaya çıkan ve çok yüksek bulaştırıcılığı olan solunum yolu hastalığıdır. Grip, influenza virüsünün neden olduğu ve genellikle her yıl kış ve bahar aylarında görülmesi nedeni ile mevsimsel grip hastalığı olarak adlandırılan bir hastalıktır. 

İnfluenza virüsünün A, B ve C olarak üç tipi ve çok sayıda alt tipi vardır. İnfluenza A ve B insanlarda hastalığa sıklıkla neden olan tiplerdir. İnfluenza A virüsünün, influenza A(H1N1) ve A(H3N2)  tipleri günümüz de insanlar da yaygın olan alt tiplerdir. Tip A bütün yaş gruplarında orta ve şiddetli derecede hastalığa neden olur ve salgınlar yapabilmektedir. Tip B de hastalığa neden olur ancak büyük salgınlar yapmaz ve daha hafif seyretmektedir.

Grip, genellikle yaklaşık bir hafta sürmekte ve ani başlangıçlı yüksek ateş, kas ağrısı, baş ağrısı, ciddi halsizlik, kuru öksürük ve boğaz ağrısı görülmektedir.
 

Virüs kişiden kişiye damlacık yolu ve hasta kişi öksürdüğünde veya hapşırdığında oluşan küçük partiküller ile kolayca bulaşmaktadır. Mevsimsel salgınlarda grip hızlıca yayılma eğilimindedir.

Virüs, solunum yolu ile vücuda girdikten 1-2 gün sonra solunum yollarında yerleştiği bölgede çoğalır ve hastalığın belirtileri görülmeye başlar. Daha sonra solunum yolunun diğer bölümlerine de yayılır ve bütün vücudu etkiler. Çoğu hasta kişi 1-2 hafta içerisinde, ilaç tedavisine ihtiyaç duymadan iyileşmektedir. Fakat grip risk grubundaki kişilerde şiddetli hastalığa neden olabilir. Her yıl grip salgınları, gelişmiş ülke nüfuslarının yaklaşık %10-20’sini hasta eder.

Risk grubunda yer alan çocuklar, yaşlılar, altta yatan/ başka hastalığı olanlar ve gebelerde gribe bağlı ortaya çıkabilecek zatürre gibi komplikasyonlardan ölüme kadar ilerleyebilecek sonuçlar görülebilir.

Grip Nasıl Bulaşır?

Temel olarak hasta bireylerin öksürme, hapşırma ve konuşma esnasında yaydıkları damlacıkların, sağlıklı bireyler tarafından tekrar solunum yoluyla alınmasıyla bulaşmaktadır. Hasta kişinin öksürmesi ya da hapşırması sonucu etrafa influenza (grip) virüsü içeren milyonlarca damlacık dağılır. Bu damlacıkların enfekte bireylerin 100 - 180 cm uzağına kadar yayılabildiği gösterilmiştir.

Nadiren bu damlacıkların bulaştığı yüzey ve nesnelere temas edildikten sonra ellerin ağız, burun veya göze sürülmesi ile de bulaşabilmektedir. Tokalaşma, öpüşme, bir metreden fazla yaklaşarak konuşma önemli bulaş yollarıdır. Kapı kolu, masa, bardak, vb. yüzeylerde virüs 2-8 saat canlı kalmaktadır. Bu yüzeylerin sık sık temizlenmesi ve ellerin sık sık yıkanması, bulaşma riskini de en aza indirecektir.

Grip virüsünün yayılmasını önlemek için, yüzeylerin (masalar, kapı kolları, banyo yüzeyleri, mutfak tezgâhı, oyuncaklar, vb.) günlük temizlikte kullanılan deterjanlar ve çamaşır suyu ile temizlenmesi yeterlidir. 

Hastalara ait çarşaf, çamaşır, havlu ve kap kacağın ayrı olarak yıkanmasına gerek yoktur. Diğer bulaşıcı hastalıklarda olduğu gibi bu hastalıkta da hastaya ait eşyalar yıkanmadan başkası tarafından kullanılmamalıdır.

Hasta kişiler belirtilerin ortaya çıkmasından 1 gün öncesinden başlayarak hastalığın 5.-7. günlerine kadar bulaştırıcıdır.

Grip Belirtileri Nelerdir?

Grip belirtileri, virüsle karşılaşıldıktan sonra 1-3 gün içerisinde ortaya çıkmaktadır. Kişi, aşırı halsizdir. Grip geçtikten sonra bile bir kaç hafta bu halsizlik devam edebilir. Ateş (38 °C ve üzeri ) yükselir ve titreme görülür, bunlara baş ve karın ağrısı eşlik etmektedir. Kuru bir öksürük görülür. Bunların dışında, eklem ve boğaz ağrıları, iştahsızlık, burun akıntısı, hapşırma, baş dönmesi de grip hastalığında görülebilir. Çocuklarda bu duruma kusma ve ishal eşlik edebilir, küçük çocuklarda dikkat edilmesi gereken ek belirti huzursuzluk, iştahsızlık ve uyku halidir. Belirtiler hastanın günlük işlerini etkileyecek düzeye ulaşabilir.

Gripte; genellikle şikâyetler 7 gün sürer, ilk 2-3 gün içerisinde şiddetlenir ve sonrasında düzelme başlar, ancak iyileşme süresi 1- 2 haftaya kadar da uzayabilir.

Soğuk Algınlığının Gripten Farkı Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Grip ve soğuk algınlığı (nezle) solunum yollarını etkileyen fakat farklı virüslerden kaynaklanan hastalıklardır. Soğuk algınlığı, influenza virüsü dışındaki 100’e yakın virüsün sebep olduğu, çok daha hafif seyirli bir hastalıktır. Her iki hastalığın da benzer belirtilere sahip olması sebebiyle sadece belirtilere dayanarak iki hastalığı ayırmak pek mümkün değildir.

Genellikle grip, soğuk algınlığından daha ağır seyreder. Gripten farklı olarak soğuk algınlığında ateş, baş ağrısı, vücut ve kas ağrısı, halsizlik ve kuru öksürük daha nadir veya hafif görülürken; boğaz ağrısı, burun tıkanıklığı ve burun akıntısı daha sık yaşanmaktadır.

Soğuk algınlığı sırasında kişi hastalığı “ayakta geçirebilir” iken, grip sırasında hastalar günlük işlerini yapamaz duruma gelebilir.

Hastalıktan Nasıl Korunmalıyım?

Gripten korunmak için önerilen yöntem aşılanmadır. Dünya Sağlık Örgütü virüsün değişikliklerini yakından takip edip, aşı bileşimi için yıllık önerilerde bulunur. Her yıl aşı içeriği Dünya Sağlık Örgütü’nün tavsiyeleri dikkate alınarak hazırlanır. Son yıllarda kullanılan aşılarda influenza A’nın iki alt tipi ve influenza B’nin de bir alt tipi yer almaktadır. Hazırlanan aşı ile dolaşımda saptanan virüslerle antijenik benzerlik varsa aşı %50-80 korunma sağlayabilir. Sağlıklı erişkinlerde aşı ile sağlanan koruyucu antikor düzeyi influenza A için %80’in üzerinde bildirilmiştir. Yaşlılarda koruyuculuk daha düşük olmakla birlikte komplikasyonları ve ölümleri azalttığı bilimsel yayınlarda belirtilmiştir.

Grip ülkemizde kış aylarında görüldüğünden aşının, sonbahar başlangıcında (eylül – kasım aylarında) yapılması önerilmektedir, ancak grip sezonu boyunca grip aşı yapılabilir. Aşı, grip komplikasyonlarının sık görüldüğü hastalara hastalığı bulaştırma olasılığı yüksek olan kimselere, influenzadan korunmak isteyen 6 aylıktan büyük herkese önerilir.

İnfluenza aşısı her yaş grubuna önerilmekle birlikte hastalığın daha ağır seyretmesi ve hastalığın bulaştırıcılığında rol oynaması nedeni ile bazı gruplarda aşılama diğerlerine göre daha önceliklidir. Bu kişiler aşılama için risk grubu olarak tanımlanmışlardır. Bu grupta 65 yaş ve üzeri kişiler, 2 yaşın altında bulunanlar, gebeler, bakımevi ve huzurevinde kalanlar, kronik böbrek yetmezliği olanlar, astım, kronik akciğer hastalığı olanlar, kalp-damar sistemi hastalığı olanlar, bağışıklık sistemi baskılanmış olanlar, kan hastalığı olanlar, şeker hastalığı olanlar, nörolojik hastalığı olanlar, metabolik hastalığı olanlar, kronik karaciğer hastalığı olanlar, aşırı kilolu olanlar, sağlık çalışanları, 6 ay-18 yaş arasında olup uzun süre aspirin kullanması gerekenler yer almaktadır.

Yüksek riskli kişilere influenza bulaştırma olasılığı olanlar; doktorlar, hemşireler ve hastanede çalışan diğer personel, huzurevi ve kronik bakım veren sağlık ünitelerinde çalışanlar, yüksek riskli kişiler ile aynı evde yaşayanlar için aşı yaptırmaları kesinlikle önerilir.

Ayrıca;

Ellerin yıkanması diğer bulaşıcı hastalıklardan korunmada önemli olduğu gibi gripte de en önemli korunma yollarından birisidir

Bulunduğunuz mekânı sık sık havalandırınız.

Hasta görünen, ateşi ve öksürüğü olan kişiler ile yakın temas etmek zorundaysanız (1 metre kadar yakınına gelinecekse) maske takınız ve temastan sonra ellerinizi sabun ve su ile yıkayınız.

Hasta Kişiler Ne yapmalıdır?

Grip şüpheli bir kişi ile temastan sonraki 7 gün içinde ateş (38 °C ve üzeri ), boğaz ağrısı, baş ağrısı, burun akıntısı, öksürük ve solunum güçlüğü gibi belirtiler olduğu hissedilirse hemen bir hekime başvurulmalıdır. Hekim herhangi bir teste ya da tedaviye ihtiyaç olup olmadığına karar verecektir.

Hekiminizin uygun görmesi halinde evde (ateşiniz düştükten 1 gün sonraya kadar) istirahat ediniz. Evde kalmanız hem daha hızlı iyileşmenizi sağlayacak hem de hasta olmayanlara gribin bulaşmasını öneyecektir. Hastalık solunum ve damlacık yolu ile bulaştığı için çevrenizdeki kişilerden de hastalığın onlara bulaşmasını önlemek için uzak durunuz. Ev dışına çıkmak zorunda kalırsanız mutlaka maske kullanınız.

Öksürme ve hapşırma sırasında ağzınızı ve burnunuzu enfekte damlacıkların havaya yayılmasını engellemek için bir mendil ile kapatınız. Her mendili sadece 1 kez kullanınız, aynı virüsü tekrar tekrar vücudunuza almamak için mendilinizi kullandıktan sonra çöp sepetine atınız.

Öksürürken ve hapşırırken yanınızda eğer mendil yoksa kol içinizi (kol dirseğini 90 derece kırıp tam dirsek eklemine doğru ağzımızı gömerek) kullanınız.

Öksürdükten ve hapşırdıktan sonra, ellerinize bulaşan virüslü partiküllerden kurtulmak için, ellerinizi bol sabun ve suyla yıkayınız. Su ve sabuna ulaşılamayan durumlarda, alkol içeren el yıkama antiseptikleri de etkili olmaktadır. Kirli ellerinizle gözlerinize, burnunuza ve ağzınıza dokunmayınız.

Erişkinlerde yüksek ateş, nefes darlığı, bilinç bulanıklığı, sık ve uzun süreli kusma görülmesi durumunda; çocuklarda ise hızlı veya zor nefes alma, vücutta solgunluk ya da morarma, emmeme, uyarılara cevapta azalma ve uykuya meyil, gözyaşında azalma, huzursuzluk ve ateşle beraber döküntü görülmesi durumlarında mutlaka acil olarak bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.

Hastalığın Tedavisi Var mı?

Hastalığın tedavisi genellikle hastalığın belirtilerini azaltmaya yöneliktir. Bunun yanı sıra hastalığın ağır seyrettiği kişilerde hekim kontrolünde kullanılan antiviral ismi verilen ilaçlar da bulunmaktadır. Bu ilaçlar; tıpkı antibiyotikler gibi hekim tarafından önerilmedikçe, reçetesiz olarak kesinlikle kullanılmamalıdır. İlaç bebek, gebe ve emziren anneler de dâhil olmak üzere herkese hekim tarafından kullanımına karar verildikten sonra kullanılabilmektedir.

Bu ilaçların etkili olması için hastalığın belirtileri çıktıktan sonra mümkün olan en kısa süre içerisinde başlanması önerilmektedir. İlacın hekimin önerdiği şekilde ve sürede kullanılması gerekmektedir. Virüs kaynaklı bir hastalık olması nedeniyle gripte antibiyotik kullanılmamalıdır.

Sağlık Bakanlığı tarafından, hekim tarafından kullanması uygun bulunup reçete edilen hastalara, bu ilaçlar hastaneler, toplum sağlığı ve aile sağlığı merkezlerinde ücretsiz şekilde sunulmaktadır.

Kaynak: www.grip.gov.tr

  
972 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
Hava Durumu
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi1
Bugün Toplam1
Toplam Ziyaret23957
Takvim